Sådan undgår du frostsprængte rør

Frost kan sprænge dine vand- og varmerør, og det kan føre til store skader på boligen. Vi her i denne artikel samlet nogle gode råd til, hvordan du kan undgå frosne rør i hus og sommerhus – og kommer også med nogle tips til, hvad du kan gøre, hvis de allerede er frosset til.

Sørg for cirkulation i varmerør

Rørene fryser hurtigt til uden cirkulation. Det er derfor vigtigt, at du f.eks. ikke slukker for cirkulationspumpen om natten, når der er hård frost.

Hold en temperatur på minimum 17 grader i hele boligen

Du bør altså holde en minimumstemperatur på 17 grader i hele boligen, både for at undgå frostsprængte rør, men også for at sikre, at de fleste forsikringer dækker skader, der sker på grund af frostsprængte rør.

Pas på skjulte rør i skunken

Det kan være en god idé at tjekke op på, om du har skjulte rør til enten varme eller brugsvand på steder, hvor det kan blive meget koldt. Det er nemlig ofte i skunkrum eller på loftet der opstår problemer med frosne rør.

Isoler rør (eller flyt dem)

Hvis du har rør uden for husets klimaskærm eller har områder, hvor du før har haft problemer med frostsprængninger, er det en god idé som minimum at efterisolere rørene. Hvis problemet er virkelig stort, kan det også være en god idé at flytte den pågældende rørføring, så den kommer inden for klimaskærmen.

Brug varmekabler til vandrør

Hvis du gerne vil sikre dig at rørene ikke fryser til is, er det en god idé at sikre frostsikring af vandrør, tagrender og nedløbsrør med frostsikringskabler. Du kan på den måde helt undgå problemer med frost, is og sne i vintermånederne. Det er selvfølgelig lidt dyrere lige for tiden, hvor elektriciteten er dyr, men hvis du vælger selvregulerende frostsikringskabler til vandrør, så er de kun i brug, når der er behov for det.

Brug ikke varmepistol

Varmepistoler, som man f.eks. bruger til at krympe rørsamlinger eller fjerne maling med, har en udblæsningstemperatur på 500-600 grader. Det kan let svække eller helt ødelægge røret, især hvis du varmer for længe på et stykke ad gangen. Du bør heller aldrig anvende varmepistoler på rør af pvc eller i nærheden af støv og andre brandbare materialer. Du risikerer simpelthen at forsikringen ikke dækker eventuelle skader på grund af grov uagtsomhed. I stedet skal du bede en installatør om at tø røret op igen ved at sætte elektrisk spænding på røret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *