Tænk på miljøet når du vælger indendørs maling

Kan du lide at male? Fornyer du hyppigt din boligs udseende ved at pifte op med en ny omgang maling?

Så er du bestemt ikke alene, for mens andre blot ser det som en sur pligt at der skal males ved fraflytning eller når hjemmet ser slidt og trist ud, så er der heldigvis mange andre som dig der også elsker at male, og har luret at det er en hurtig og billig måde at give hjemmet et nyt look på.

Men husker du at tænke på klimaet når du bruger indendørs maling?

Tænk klima på flere måder

Klimaet har efterhånden været på alles læber en del år endnu, men de seneste par år er der blevet større og større bevidsthed om at tænke klimavenligt på alle måder, og ikke kun når det handler om valg af energikilder, bilkørsel osv. Men også når det kommer til små ting som valg af pålæg, og valg af indendørs maling.

Der er flere måder du kan vælge at tænke klima på.

  • For det første er der jo indendørs klimaet, altså et klima der helst skal være fri for skadelige stoffer, allergener osv. Her er der rigtig meget indendørs maling du kan vælge imellem.
  • Så er der selvfølgelig klimaet generelt, her kan du kigge på hvor meget produktionen af malingen, og bortskaffelse af indendørs maling, generelt optager af ressourcer.
  • Du kan vælge indendørs maling med diverse miljømærker
  • Der er også omtanke i klimaet ved at tænke på hvor malingen kommer fra. Hvis malingen bliver produceret i et helt andet land, skal den f.eks. først transporteres hertil. Det koster i Co2. Overvej evt. en dansk produceret maling.

Hvilke miljømærker findes der til indendørs maling

De fleste i dag kender allerede miljømærket Svanen, og måske også Blomsten. Den store forskel er at det ene er et dansk mærke, mens det andet er et fælles europæisk mærke.

De dækker begge to over strenge kriterier til hvad indendørs maling må indeholde, og til deres belastning af miljøet samlet set.

Derudover kan du også finde det nordiske mærke “Indeklimamærket” som stiller krav til påvirkningen af luftkvaliteten og sundheden i indeklimaet.

Astma og allergi forbundet har også lavet et blåt mærke der typisk fortæller dig om indendørs maling er uden stoffet MI som er et kemisk konserveringsmiddel.

Sådan vælger du den rette indendørs maling

Når du skal male med indendørs maling er der flere ting du kan gå efter hvis du vil vælge den rigtige maling.

Nogle retningslinjer handler mest om dine personlige behov, mens andre er generelle retningslinjer der er gode at gå efter.

Kig evt. efter en maling der:

  • Har den rette pris til dit budget.
  • Er miljømærket eller astma og allergi mærket.
  • Har en god dækningsevne så du undgår at male flere gange.
  • Har en slidstærk overflade så den er nem at holde ren.

Det er måske væsentligt at vide at det koster penge for virksomheder at få miljømærket deres indendørs maling, der findes altså også producenter som laver vegansk-, natur-, og økologisk maling som dog ikke har fået det mærket.

Her er det selvfølgelig op til dig som forbruger at undersøge præcist hvad der er i produktet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *