Sådan genkender og bekæmper du mår på loftet

Husmåren kan godt lide lofter i både parcelhuse og sommerhuse – og når de først har fundet vejen indenfor, kan de være meget svære at komme af med igen. I denne artikel tager vi et kig på de klassiske tegn på mår på loftet samt hvordan du slipper af med dem igen.

4 tegn på mår

Husmåren er kendt for at larme, men det samme er f.eks. rotter og mus, som også kan finde på at bosætte sig på lofter.

Husmårens afføring adskiller sig dog en del fra bl.a. mus og rotter. Husmåren har nemlig en tendens til at udvælge et særligt hjørne til at besørge. Hvis du har besøg af mår, vil du altså kunne finde en bunke med ekskrementer, som er ca. 8-10 cm lange, 1-2 cm tykke og indeholder både hår, fjer og knoglerester. Hvis du i stedet har rotter, finder du ekskrementer over alt og ikke i små bunker.

Husmåren efterlader også forfærdelige lugte. Mår har nemlig en tendens til at slæbe ådsler med ind – og så lugter mårens egen urin og ekskrementer og en del i sig selv.

Sidst men ikke mindst kan du også få mistanke om mår, hvis der er skader i isolering og tag. Det kan du ofte se på termograferinger af taget, især om vinteren, hvor der er størst temperaturforskelle mellem inde og ude.

Sådan slipper du af med mår på loftet

Hvis du har mår på loftet og gerne vil slippe af med dem, skal du sørge for, at måren simpelthen ikke kan finde vejen indenfor. Du skal altså finde ud af, hvor måren kommer ind og spærre vejen for den. Adgangen finder du ofte oppe på taget, f.eks. ved en vindskede, skotrende, langs tagryggen eller ved en kvist – og du skal her lukke alle huller på størrelse med et hønseæg – MEN først når du har sikret sig, at der ikke er en husmår inde på loftet.

Det kræver dog en del tid og arbejde at finde og lukke alle huller. Heldigvis findes der en hurtigere og nemmere løsning, nemlig Gnaversirenen. Gnaversirenen er et effektfuldt ultralydsapparat, der kan bruges til bekæmpelse af både rotter, mus, flagermus og mår. Det kræver blot en stikkontakt – og så klarer den faktisk resten selv. Den udsender en højfrekvent lyd, der stresser skadedyrene og sender dem på flugt – og den sikrer også, at de ikke kommer tilbage. Det er en meget billig løsning, hvis du gerne vil sikre dit hjem for både rotter, mus, mår og flagermus, som ellers kan gøre stor skade på dit hjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *