Vil du gerne ændre dine rygevaner?

Rygning er en ting, som ofte er en fasttømret del af vores daglige rutiner og aktiviteter. Det er med til at skabe sammenhæng i hverdagen, hyggelig stemning ved sociale aktiviteter og virke afstressende ved travle situationer. De fleste af os ved dog godt, at rygning af cigaretter er noget af det farligste, vi kan udsætte vores helbred for. Rygning er den vigtigste enkeltårsag til sygdom og for tidlig død, her iblandt kræft, KOL samt hjerte- og karsygdomme. I alt koster rygning af cigaretter faktisk 14.000 danskere livet hvert år, hvorfor der er mange gode grunde til at stoppe med at ryge. Her skal det tilføjes, at jo tidligere man stopper med at ryge, jo hurtigere kan kroppen begynde at reparere de skader, som rygningen har medført. Det er altså aldrig for sent at stoppe med at ryge – men hvordan kommer man egentlig i gang? Og endnu sværere, hvordan kan man vedligeholde sit rygestop?

 

Den svære start ved rygestop

Som nævnt er rygning en ting, der for de flestes vedkommende er dybt indgroet i dagligdagen og faste vaner. At ryge en cigaret kan være afslappende, men for mange er det også en vane, som man slet ikke tænker over. Vane-rygning er de cigaretter, som ryges uden, at rygeren tænker nærmere over det. Det kan for eksempel være, når en person automatisk tænder en cigaret, når der er pause på arbejdet, uden vedkommende egentlig når at nyde hver enkelt cigaret. Det svære kommer her, når man så skal stoppe med at ryge. Dette betyder nemlig, at man skal ændre sine vaner, hvilket kan være en meget svær ting at ændre. Især i starten kan der komme mange abstinenser, og det at være røgfri kan gøre mange rastløse. Dog er der meget hjælp at få ved rygestop, så du kan blive succesfuld i at kvitte tobakken.

 

Planlæg, hvordan du ønsker at stoppe

Når man står og har besluttet sig for at stoppe med at ryge, kan det være svært at overkomme abstinenser og forskellige fristelser i starten. Måske står du selv midt  i et rygestop og har svært ved at finde motivationen til at bevare dit rygestop, hvilket ikke er uden grund. Et godt råd til rygestop er at planlægge, hvordan du helt præcist ønsker at stoppe. Når du holder op med at ryge, kan diverse abstinenser gøre dig meget irritabel, urolig eller nedtrykt, hvorfor mange falder i kort efter, de har besluttet at stoppe. Der findes dog mange produkter, som kan hjælpe med klare abstinenser og stille rygetrangen, for eksempel en e cigaret. Flere studier viser, at den manglende tobak i e-cigaretter gør dem mindre skadelige end almindelige cigaretter, hvorfor de kan fungere som et alternativ. E-cigaretter fås med stadig flere forskellige smagsvarianter, og der er stor variation mellem de forskellige e-cigaretters teknologi og design. Du behøver derfor ikke undvære oplevelsen af at ryge, selv om du har besluttet dig for et liv uden tobak og cigaretter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.